VEF Blog

Titre du blog : Balkanikum
Auteur : Balkanikum
Date de création : 14-08-2008
 
posté le 14-03-2010 à 12:41:54

Pendaison de chiots en Serbie

 

Source : protegeonslesprotegeonsnous.com

 

Štenci ubijeni pa obešeni na dečijem igralištu 

 

Šestoro petomesečnih štenaca pronađeno je obešeno na drvetu u blizini seoskog fudbalskog igrališta. Psići su bili lutalice, deca su im napravila kućicu u blizini mesta zločina, hranila ih i igrala se sa njima svakodnevno

 

 

Da li je dovoljno doći na svet kao ljudsko biće da biste automatski zaslužili epitet Čoveka? Koji, kako reče Gorki, tako „gordo zvuči“. Na ovo pitanje uporno (i za sada prilično bezuspešno) pokušavam sebi da odgovorim otkako sam juče saznao za monstruozan zločin u selu Gornje Međurovo nadomak Niša. Šestoro petomesečnih štenaca pronađeno je obešeno na drvetu u blizini seoskog fudbalskog igrališta. Psići su bili lutalice, deca su im napravila kućicu u blizini mesta zločina, hranila ih i igrala se sa njima svakodnevno.

Kakvo su to „zlo“ ova nevina i krajnje bespomoćna stvorenja mogla bilo kome da nanesu da bi zaslužila ovako brutalnu „osvetu“? Ili, da se izrazim policijskom terminologijom: u čemu se krije motiv za izvršenje ovog jezivog ubistva? Ne nalazim logičan odgovor. Jer logičnog odgovora na to pitanje i ne može biti. Čovek, barem onaj na kojeg je mislio Maksim Gorki, u tim situacijama jednostavno zanemi.

Photo: juznevesti.com
 

Trudim se da, makar dok pišem ovaj tekst, potisnem emocije koje su me posebno obuzele kada sam naišao na sliku jezivog prizora. U ovakvim situacijama potreban mi je nadljudski psihički napor da bih mogao da budem profesionalac koji „samo“ obavlja vlasiti novinarski zadatak. U ovoj zemlji je zločin odavno postao sastavni deo svakodnevice, pa ipak ne pamtim da sam u skorije vreme s takvom mukom savlađivao osećanja. A opet, sa druge strane, želim da maksimalno iskoristim priliku da što je moguće širu javnost upoznam sa ovim slučajem kako čitava stvar ne bi još jednom prema uobičajenom ovdašnjem scenariju bila gurnuta pod tepih.

Pa da čujemo šta kažu ovlašćeni zvaničnici. Policija za sada, sem tipičnog saopštenja da je „istraga u toku“, ne daje nikakve dodatne informacije. Iz Društva za zaštitu životinja „Zoo planet“ poručuju da će učiniti sve kako bi slučaj bio do kraja rasvetljen, a počinilac, ili – što izgleda verovatnije – više njih, privedeni pravdi. Najavljuje se i mogućnost organizovanja protesta u slučaju da oni koji su nadležni za sprovođenje zakona još jednom pokušaju da se ogluše o sopstvenu dužnost. I od gradonačelnika Miloša Simonovića brojni građani, a na prvom mestu ljubitelji životinja, s pravom zahtevaju da upotrebi svoj politički uticaj u cilju efikasnog rešavanja čitavog događaja.

U međuvremenu, među meštanima Gornjeg Međurova kruže nezvanične glasine da policija već raspolaže imenima osumnjičenih i da im je na tragu. Napominjem da bi ovu (polu)informaciju, premda ohrabrujuće zvuči, svakako trebalo uzeti sa rezervom. Čak se nagađa da su počinioci deca(!), tačnije – maloletnici, što utisak čini daleko mučnijim. Nažalost, takva pretpostavka ne zvuči nemoguće, tim pre što je zaista teško poverovati da bi bilo koja odrasla, dakle mentalno (sa)zrela osoba, sem ako nije u pitanju težak psihopata, mogla da počini ovakav masakr za koji nikakvo iole racionalno objašnjenje ne postoji. Ukoliko vam ovo deluje neverovatno, samo se podsetite koliko smo često poslednjih godina bili svedoci dečije obesti kakva je normalnom čoveku gotovo nezamisliva.

Ali, hajde da se ovog puta ne bavimo kojekakvim nagađanjima, već da sačekamo ponedeljak i vidimo da li će policija stvarno izaći u javnost sa nekim konkretnijim detaljima ili je ponovo po sredi tradicionalno otaljavanje. Ako i ovaj zločin nad životnjama prođe nekažnjeno, biće to sramota ne samo za lokalnu vlast i ostale nadležne institucije, već za sve stanovnike Niša i okoline. Naša je građanska, a u ovom slučaju i ljudska obaveza da gradske moćnike nateramo da najzad počnu da rade posao za koji ih plaćamo. U suprotnom, jedino je pitanje dana kada ćemo se svi ponovo kolektivno zgražavati nad nekim sledećim iživljavanjem nad nedužnim stvorenjima. Po svoj prilici još stravičnijim i još bolesnijim.

 

Source : e-novine, le 14 mars 2010.