VEF Blog

Titre du blog : Balkanikum
Auteur : Balkanikum
Date de création : 14-08-2008
 
posté le 11-05-2009 à 20:46:53

Sarajevo se souvient des enfants tués durant la guerre de Bosnie

 

Samedi, des milliers de personnes se sont rassemblées à Sarajevo pour commémorer la mort d'environ 1500 enfants, tués durant le siège de la capitale bosniaque pendant la guerre.

 

Des sirènes ont retenti à Midi et Sarajevo a été complètement silencieuse pendant une minute.

 

Aussi, un monument à la mémoire des jeunes victimes a été érigé dans un parc du centre-ville.

 

Le monument est l'oeuvre d'un artiste local et constitue une masse pyramidale en verre.

 

L'oeuvre représente un château de sable inachevé, jeu d'enfant interrompu par la mort.

 

Le monument repose sur un anneau métallique fait de douilles fondues, amassées pendant et après la guerre dans la capitale de Sarajevo.

 

Source : Branchez-vous.com, le 11 mai 2009.

 

______________

 

Otvaranje spomen-obilježja 9.maja

 

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima primio je delegaciju Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995 godine i obavijestio ih o mjerama koje se poduzimaju na dovršavanju Spomen-obilježja djeci ubijenoj u opsjednutom Sarajevu između 1992. i 1995 godine.

 

Gradonačelnik je obavijestio roditelja da će, s obzirom na tempo i rokove potrebne za građevinske i arhitektonske radove, Spomen-obilježje biti otvoreno 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

 

Usto, delegacija roditelja obaviještena je i o mjerama koje će Gradska uprava poduzeti na održavanju, nadzoru i čuvanju spomenika nakon što bude otvoren.

 

Gradonačelnik i delegacija roditelja usuglasili su se da zvanični naziv spomen-obilježja bude "Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995."

 

U otvorenom razgovoru, sugovornici su se složili da je i spomenik i ideju obilježavanja najmlađih žrtava opsade Sarajeva potrebne zaštiti od spekulacije i manipulacija.

 

U tom smislu i gradonačelnik i roditelji pozivaju i medije i javnost da suzdržavajući se od neodgovornog komentiranja svi zajedno pokažemo pijetet prema žrtvama i zajedničkoj tragediji svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

 

_________________

 

Source : Sarajevo-x.com, le 9 mai 2009.