VEF Blog

Titre du blog : Balkanikum
Auteur : Balkanikum
Date de création : 14-08-2008
 
posté le 26-03-2009 à 12:14:29

Videos

 

La Serbie obtient un prêt de 3 milliards d'euros du FMI

 

_________

 

Srbija s MMF-om dogovorila kredit od tri milijarde eura

 

Srbijanski ministar gospodarstva i regionalnog razvitka Mlađan Dinkić objavio je da je Srbija postigla dogovor s Međunarodnim monetarnom fondom (MMF) o kreditu od tri milijarde eura u iduće dvije godine, prenijeli su u srijedu beogradski elektronički mediji.

 

Dinkić je kazao da bi srbijanska vlada i MMF dogovor trebale predstaviti u četvrtak, objasnivši da će 2,2 milijarde eura od dogovorenog iznosa biti proslijeđene za 2009. godinu te da je Srbija dobila potporu i za refinanciranje dugova privatnog sektora.

 

"Dogovor koji smo postigli s MMF-om iznimno je značajan za Srbiju jer će donijeti stabilnost u naš financijski sustav", kazao je Dinkić te dodao da će novi aranžman s tom financijskom institucijom ohrabriti strane ulagače da dođu u Srbiju.

 

Dinkić je istaknuo da je bit dogovora smanjivanje državne potrošnje i prilagođavanje proračunskim prihodima, precizirajući da će najveći teret fiskalnog prilagođavanja biti na državnoj administraciji.

 

Pregovori srbijanske vlade s izaslanstvom MMF-a započeli su u ponedjeljak 16 ožujka, a u četvrtak bi trebao biti predstavljen dogovor o novom aranžmanu koji će zamijeniti petnaestomjesečni aranžman "iz predostrožnosti" od 520 milijuna dolara, odobren Srbiji sredinom siječnja.

 

___________

 

Source : Business.hr, le 26 mars 2009.