VEF Blog

Titre du blog : Balkanikum
Auteur : Balkanikum
Date de création : 14-08-2008
 
posté le 25-02-2009 à 11:12:48

Video

 

La Slovénie continuera de freiner l'adhésion croate sans une solution au différend frontalier

 

______________

 

Sanader i Pahor bez rezultata

 

 

Sastanak premijera Hrvatske i Slovenije Ive Sanadera i Boruta Pahora u dvorcu Mokrice završio je bez ikakvih pomaka u slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s EU-om, kao i ulaska Hrvatske u NATO.

 

I Hrvatska i Slovenija čvrsto su ostale na svojim stajalištima, poznatim prije susreta dvojice premijera u Mokricama. Slovenija, kazao je premijer Pahor, i dalje ostaje pri tome da granični spor treba riješiti medijacijom. On je ocijenio da je "prijedlog gospodina Rehna korak u pravom smjeru." Ne bude li napretka u sređivanju graničnog pitanja, Slovenija neće povući rezerve glede otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja Hrvatske s Unijom, kazao je Pahor.

 

Slijedeći susret u Zagrebu

 

I Hrvatska, izjavio je premijer Ivo Sanader, pozdravlja inicijativu Europske unije ali kao korak ka pravnom rješenju. A ponovio je i kako je riječ o bilateralnom sporu kojem nema mjesta u pregovorima za ulazak Hrvatske u EU. "Moj prijedlog je da se komisije još jedanput nađu i da vide je li postoji mogućnost usuglašavanja pravnog okvira za izlazak pred Međunarodni sud pravde."

 

U Mokricama je tek dogovoreno da će dvije države nastaviti pregovore. Sljedeći susret trebao bi se održati u Zagrebu.

 

____________

 

Source : dw.world.de, le 25 février 2009.