VEF Blog

Titre du blog : Balkanikum
Auteur : Balkanikum
Date de création : 14-08-2008
 
posté le 06-01-2014 à 19:58:28

 

 

 

Francuska vlada pokušava ušutkati komičara; Podršku mu dao nogometaš Anelka

 

 

 

Nekoliko dana prije nove turneje spornog komičara Dieudonnea, francuski ministar unutarnjih poslova je odlučio spriječiti njegove istupe koji donose "spletke mržnje".

Sljedećih dana i prije 9. siječnja, kada će početi ta turneja od tridesetak predstava u Francuskoj, ministar unutarnjih poslova Manuel Valls će uputiti cirkularno pismo visokim državnim predstavnicima, a oni trebaju ocijeniti prigodom svake predstave postoje li opravdanja za zabranu predstava, objasnio je Valls za list Le Parisien.

Dieudonne M'Bala M'Bala je postao poznat tijekom 1990-ih godina po svojim skečevim sa židovskim humoristom Elie Semounom i zatim je počeo samostalnu karijeru sve otvorenijim antisemitskim anticionisti
čkim istupima. Približio se stranci krajnje desnice Front national, čiji je bivši vođa Jean-Marie Le Pen kum jednog njegovog djeteta.

Većina medija ga ne prati boikotira, ali on je i dalje vrlo popularan na internetu gdje su neke njegove video-snimke pregledane više od dva milijuna puta.

Nogometaš Nicolas Anelka je u subotu zabijanje gola na prvenstvu Engleske popratio gestom koju je osmislio Dieudonne i koju imitiraju njegovi fanovi. Neki tu gestu nazivaju antisemitskim pozdravom, dok drugi drže da se radi o znaku neprihvaćanja sustava.

Francuska ministrica sporta Valerie Fourneyron je kritizirala "šokantnu provokaciju".

Ministrica je na društvenoj mreži Twitter istaknula da na nogometnom terenu nema mjesta antisemitizmu i poticanju na mržnju.



Anelka podigao prašinu zbog antisemitske geste

Francuski napadač West Bromwich Albiona Nicolas Anelka podigao je prašinu na Otoku načinom na koji je proslavio svoj gol u premierligaškoj utakmici protiv West Hama (3-3).

Svoj prvi od dva gola Anelka je proslavio gestom poznatijom pod imenom "la quenelle" koja se uvredljivo u Francuskoj koristi kao obrnuti nacistički pozdrav antisistemski znak.

 

Francuski je napadač, bivši igrač Chelseaja, Arsenala i Reala kasnije putem Twittera objasnio kako je to bila posveta njegovom prijatelju komičaru Dieudonneu. Riječ je o čovjeku koji je spomenutu gestu popularizirao u Francuskoj i koji je u više navrata bivao i kažnjen zbog svojih antisemitskih i općenito rasističkih šala anticionističkih i općenito antikolonijalističkih šala.

"Anelkina gesta je šokantna provokacija. Nema mjesta antisemitizmu na nogometnim travnjacima", kometirala je francuska ministrica sporta Valerie Fourneyron putem Twittera.

Posve je izgledno kako Anelku čeka istraga, a moguće i kazna Engleskog nogometnog saveza (FA).

 

 

 

Izvor : http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/231502/Default.aspx

 

 

 

 

 

 

 Francuski ministar unutarnjih poslova, Manuel Valls, i svoje šefovi