VEF Blog

Titre du blog : Balkanikum
Auteur : Balkanikum
Date de création : 14-08-2008
 
posté le 10-02-2011 à 14:26:02

U Afganistanu gine dvoje djece na dan



Prošle godine u Afganistanu život je u prosjeku gubilo dvoje djece na dan, s tim da su nekad mirna područja na sjeveru zemlje sada među najopasnijima, priopćila je u srijedu neovisna afganistanska udruga za ljudska prava ARM.

"Afghanistan Rights Monitor" navodi u svom izvješću da je od ukupno 2.421 civila, koliko ih je poginulo u nasilju 2010. godin, njih 739 bilo mlađe od 18 godina.

Gotovo dvije trećine djece ubile su "naoružane oporbene skupine", ili pobunjenici, a za 17 posto odgovorne su američke i NATO snage.

Većina zabilježenih incidenata u kojima su poginula djeca dogodila se u južnim pokrajinama Kandaharu i Helmandu, tradicionalnim uporištima talibanskih pobunjenika.

Međutim, Kunar na istoku i Kunduz na sjeveru zemlje također su bile među najopasnijim pokrajinama za djecu, navodi se u izvješću i ističe da se nasilje proširilo iz pobunjeničkih uporišta na jugu i istoku na nekad mirna područja zemlje.

Civilne i vojne žrtve dostigle su rekordni broj 2010., u godini kada je zabilježeno najgore nasilje otkad je svrgnut talibanski režim krajem 2001.



Source : kontra-punkt.info, le 9 février 2011.