VEF Blog

Titre du blog : Balkanikum
Auteur : Balkanikum
Date de création : 14-08-2008
 
posté le 25-01-2011 à 22:00:44

NATO u Afganistanu: Nova ubistva civila i skrnavljenje Kur'ana

 

Nove fotografije američkih vojnika kako skrnave Kur'an nakon ubijanja civila u afganistanskom selu povećali su postojeće antiameričke osjećaje u Afganistanu. 

 

Izvješća kažu kako su najmanje tri civila ubijena i četvoro ranjeno nakon što su američke snage pretresle islamsku školu u provinciji Gazni. Vojnici su ispalili nekoliko hitaca u Kur'an i vrijeđali islamske simbole.

Pokrajinske vlasti navode kako su snage SAD sprovele napad bez saradnje s afganistanskom vojskom, a predsjednik Hamid Karzai je obećao da će pokrenuti istragu o incidentu.
Iz Karzaijevog ureda su u više navrata pozvali SAD da obrati više pažnje na zaštitu života civila tokom vojnih operacija.

U međuvremenu, stotine Afganistanaca je izašlo na ulice Gaznija i okoline kako bi izrazili svoje negodovanje zbog sve većeg broja civilnih žrtava i skrnavljenja svetinja od strane vojske predvođene SAD-om.
Afganistanci tvrde da američke snage zanemaruju lokalnu kulturu i da im kao meta poslužilo stotine civila ove ratom razorene zemlje.

Iz afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova saopćili su da je NATO prekršio sporazum potpisan krajem decembra u Kabulu po kojem sve operacije NATO-a u Kabulu moraju biti odobrene od strane vlade.

Stotine civila izgubilo je živote u zračnim napadima NATO-a kao i u njihovim kompenim operacijama u različitim dijelovima Afganistana u proteklih nekoliko mjeseci, te Afganistanci s razlogom postaju ogorčeni s naizgled beskrajnim nizom smrtonosnim napada. U Afganistanu više niko nije siguran od NATO snaga.

Nedavno je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je 2010. bila najsmrtonosnija godina za civile od kako je SAD sa saveznicima izvršio invaziiju na ovu zemlju 2001. Ministarstvo navodi da je više od 2.000 civila izgubilo živote u nasilju širom Afganistana, kao dio 'kolateralne štete' NATO djelovanja.

 

Source : islambosna.ba, le 25 janvier 2011