VEF Blog

Titre du blog : Balkanikum
Auteur : Balkanikum
Date de création : 14-08-2008
 
posté le 07-01-2011 à 21:39:06

Je viens enfin de trouver un article qui prouve que quelqu'un dans la région a remarqué que quelque chose se passait. L'honneur revient au Dvevni Avaz.

 

 

Alžir: Protesti zbog rasta cijena i nezaposlenosti


Dodatno obezbjeđenje postavljeno je u lokalnoj policijskoj stanici, novom tržnom centru i velikom hotelu nedaleko od aerodroma Bab Ezuar. Oko kompleksa obližnjeg univerziteta postavljen je policijski kordon.

Alžirska policija danas obezbjeđuje džamije i univerzitet u glavnom gradu poslije novog nasilja tokom protesta povodom rasta cijena i nezaposlenosti. Nacionalni fudbalski savez odgodio je sve utakmice prve lige zakazane za danas i sutra poslije nemira u Alžiru i još desetak oblasti.

Oko 40 osoba mlađe dobi naoružanih bodežima upale su u radnje u gradu El Bijar kasno sinoć, opljačkale jedan restoran i ispraznile zlataru prije dolaska snaga reda, izjavili su očevici. Noćas je u predgrađu Bab el Ued bilo novih sukoba, a policija je ispalila suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su bacali molotovljeve koktele. Policija je danas raspoređena u tri siromašna okruga glavnog grada kako bi spriječila izbijanje nemira poslije redovne molitve petkom, navodi se u izvještajima sa lica mjesta.

Dodatno obezbjeđenje postavljeno je u lokalnoj policijskoj stanici, novom tržnom centru i velikom hotelu nedaleko od aerodroma Bab Ezuar. Oko kompleksa obližnjeg univerziteta postavljen je policijski kordon. Putnici navode da je put između prestonice Alžira i istočnih naselja na obali blokiran od juče, kada su demonstranti postavili barikade i sukobili se sa snagama reda.

Protesti su počeli zbog poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda za oko 30 procenata ovog mjeseca, rasta nezaposlenosti i slabe socijalne zaštite građana.

Source : dnevniavaz.ba, le 7 janvier 2011.

 

Intifada tunisienne sur alterinfo.net